TPjo.lv

Pa nopietno – budžets, nauda, pensijas, investīcijas un pārējais.

Kā ietaupīt uz pusdienām

| 0 comments

Ietaupīt uz pusdienām var, aizejot uz bistro, kur jāmaksā mazāk. Bet, ja nevēlamies maksāt vispār, iztiksim bez pusdienām. Absurds? Dzīves īstenība. Šodien zupas nav, bet rīt atkal būs. Vai ir vērts tādēļ šodien gremzties par likteni?

Cilvēks – parastais – domās ar prātu. Saskaitīs savus tuvākos ienākumus, pratīs atteikties no nesvarīgā un būs paēdis, pat apmānot savu vēderu.

Es izvēlos cilvēku – parasto. Līdzsvarotu, reālu, uz zemes stāvošu personu, kam bieži vien nepietiek maizei pirms algas. Ko mums, parastajiem, darīt, lai nākamajā mēnesī pietiktu līdzekļu pusdienām?

Ņemsim parasto Nr.1, kurš strādā preču vairumtirdzniecības bāzē Rīgas pievārtē. Nekur ne miņas no omulīgām kafejnīcām. Darba vidē ērtību tik daudz, lai negribētos gluži pa taisno iet mājās. Virtuvīte 2×3 metri, novecojis kafijas automāts un ar kaļķi apaugusi ūdens vārāmā krūze. Rīts. Mīļa sieviņa uz dzīvoklīša sliekšņa ar mazulīti rokās pavada vīru uz darbu. Šis dzīves posms nav saistīts ar īpašu uzmanību pusdienām, tomēr par maltīti ir padomāts. Iztukšotā saldējuma kastītē ieliktas maizes šķēles ar gaļu un sieru, atsevišķā trauciņā – tomātu un gurķu salāti. Darba virtuvītē novietotās kastītes papildina pārējo darbinieku pusdienas, un sākas darba diena. Pusdienas līdzņemšanai – nepieciešamība un finansiāls izdevīgums.

Parastā Nr.2 strādā frizētavā. Kolektīvam piešķirta maza, bet mājīga telpa, kurā darbiniecēm atpūsties un papusdienot. Tepat netālu – picērija. Apkārtējo biroju darbinieki labprāt to apmeklē kolektīvi, jo īpašnieks bieži rīko dažādas akcijas, piemēram, šobrīd par veselas picas iegādi piešķirdams atlaides, un dzērienu izsniedzot par brīvu katrā 7. apmeklējuma reizē. Frizētavas darbinieces visas reizē papusdienot picērijā nevar atļauties, bet reizēm nopērk picu līdzņemšanai. Sadarbība vainagojas ar ietaupītiem līdzekļiem.

Parastais Nr.3 ir biroja darbinieks pašā Rīgas centrā. Gluži vai par sportisku azartu kļuvis paradums tuvējā apkārtnē meklēt īpaši izdevīgas maltītes ēdināšanas iestādēs, kam dots nosaukums – lētais gals. Ja rodas vajadzība ietaupīt, birojā atskan kaujas sauciens: „Kurš uz lēto galu?” Seko apstiprinošas balsis, un kolēģi dodas vai nu uz tuvējās skolas, ministrijas vai citas sabiedriskas iestādes ēdnīcu, kas piedāvā garšīgus ēdienus mājas gaumē par pieņemamu cenu.

Parasto mūsu vidū ir daudz. Ir tādi, kas pagatavo īstas pusdienas mājās iepriekšējā vakarā un glīti iesaiņo tās līdzņemšanai. Ir tādi, kas pusdienojot neizvēlas tēju un kafiju, jo tie pieejami darba virtuvītēs bez maksas. Ir tautieši, kas prot izlocīties un aizšmaukt uz mājām īsā pusdienu pauzē. Viens izveido restorānu apskatnieku blogu, cits – grupu Facebook, kas informē par saviem atklājumiem uztura jomā. Pusdienas ir jāpaēd katram, un lai naudas un līdzekļu trūkums nebiedē uzsākt taupības režīmu, kas palīdz i sakrāt, ir veselīgi paēst. Galu galā, līdzekļus izmantojot uzmanīgāk, tiek pievērsta uzmanība arī tam, ko ēdam.

Leave a Reply

Required fields are marked *.